Waarom u Open Source software moet overwegen

wat is Open Source software, wat zijn de voordelen en waarom moet je het overwegen

Wat is open source software

Elk software programma is geschreven in een programmeertaal. Voor een programma worden instructies verzameld in de broncode in de gekozen programmeertaal. Meestal is deze code onleesbaar of niet meer aan te passen. De bron is daarmee afgesloten; closed source.

Bij open source programma’s is de broncode gepubliceerd en vrij beschikbaar voor iedereen. Het grote voordeel van het openbaar maken van de broncode is dat andere bedrijven of personen kunnen meekijken naar de code. Zo kunnen ze een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling of het oplossen van fouten. Het geheel aan bedrijven en personen die bijdragen aan een open source project noemen we de community. Hoe groter de community des te sneller nieuwe functionaliteit toegevoegd kan worden en fouten opgelost worden. Ontwikkelingen door de community komen ter beschikking aan de community. De ontwikkelkosten voor open source software zijn daarmee zeer beperkt.

Open source software is al lang volwassen geworden en internet zou niet bestaan zonder open source software zoals Linux . Iedereen gebruikt dagelijks open source software, vaak zonder het te weten. Open source software is populair bij overheden, grote en kleine bedrijven en particulieren. Voorbeelden van succesvolle open source software zijn: Linux (10.000 ontwikkelaars), Openoffice/Libreoffice (1241 ontwikkelaars) en Odoo (20.000+ ontwikkelaars).


Voordelen van open source software

De voordelen van open source software komen grotendeels voort uit de community:

  • Hoge kwaliteit: Door de grote groep elkaar corrigerende en aanvullende ontwikkelaars.

  • Continue nieuwe functionaliteit: Er wordt voortdurend voortgeborduurd op de bestaande functionaliteiten. Bij grote communities is er altijd wel iemand bezig met de next step.

  • Veilige software: Binnen de community wordt er veel getest op veiligheid en lekken in de software. Ontwikkelaars werken zelf graag ook met veilige software.

  • Onafhankelijkheid: Doordat er vaak duizenden ontwikkelaars zijn ben je als afnemer niet afhankelijk van je leverancier. Er zijn immers tal van andere ontwikkelaars die kunnen voortborduren op het werk van een ander.

  • Lage software kosten: De software is gratis of tegen lage kosten beschikbaar. De kosten bij open source zijn gekoppeld aan inrichting en implementatie, mogelijk maatwerk en hosting.
     

Geschikt voor u?

Ondertussen is er voor elke software programma wel een goede open source variant beschikbaar. Of het nou gaat om ERP software, een website of een boekhoudprogramma.
Open2Bizz is een fan van open source oplossingen en werkt met name met Odoo.

Odoo is een open source oplossing die alle software toepassingen voor bedrijven integreert in één omgeving (ERP-CRM-website-Online facturering-HRM-inkoop-productie management etc.) Binnen Odoo zijn meer dan 20.000 apps ter beschikking die je kunt implementeren binnen je eigen software omgeving.

Als je als ondernemer bezig bent met het kiezen van software oplossingen voor je bedrijf, overweeg dan ook open source software. We zijn er zeker van dat dit ook voor jouw bedrijf veel voordelen heeft!